Reflü
Mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusuna (Özefagus) geri kaçmasına reflü denir.
Mideden yemek borusuna doğru olan kaçak, sadece yemek borusunun alt kısmında olduğunda buna “gastro-özofageal reflü”, gırtlak seviyesine kadar olduğunda “larengo-farengeal reflü” adı verilir.
Reflü Neden Oluşur?
Reflü oluşmasını kolaylaştıran bazı faktörler vardır. Bunlar şu şekilde sayılabilir:
- Mide ile yemek borusu arasındaki, kasların yaptığı sfinkterin gevşemesi
- Mide fıtığı
- Şişmanlık
- Mideden fazla asit salgılanması
- Mideden yiyeceklerin barsaklara geçişinin yavaşlaması
- Sigara ve alkol kullanımı
- Fazla yağlı yiyeceklerin yenmesi
- Mideye bir seferde aşırı besin gönderilmesi
- Sırt üstü tok karına yatmak
Reflünün yan etkileri nelerdir?
Reflü tedavi edilmez ise yemek borusunda darlık ve kanamalara yol açabilir. Çocukluk çağı astımının üçte birinin altında reflü yatmaktadır.
Uzun süre asitli bir sıvı ile karşılaşan ösofagus mukozasında (sümüksü zarında) kanser öncesi bir takım değişiklikler görülebilir. Buna Barrett Özefagusu denir.
Uzun süre reflüsü olan bir kişide yutma güçlüğü (disfaji), kanama, boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı ve kilo kaybı belirtiler ösefagus kanserini düşündürmelidir.
Nasıl teşhis konulur?
Hastanın şikayetleri iyi değerlendirilirse reflü teşhisi hiçbir laboratuar yöntemine başvurmadan genellikle rahat konulur. Altta yatan önemli bir anatomik neden düşünülürse aşağıdaki incelemeler yapılır.
- Boyalı madde (Baryum) içirilir ve yemek borusu-mide-on iki parmak bağırsağı röntgenleri çekilir. Bunun değerlendirilmesi sonucunda reflü saptanabilir.
- Gastroskopi: Yemekborusu ve midenin esnek/fleksibl bir kamera ile doğrudan görüntülenmesi
- Özefagus manometresi: Yemek borusu alt sfinkterinin basıncının incelenmesi.
- pH metre: Burundan çok ince fleksibl bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek buradaki basınçlar ve yukarı çıkan asit miktarı ölçülebilir.
- Laringofarengeal reflü durumunda ses tellerinin kamera ile görüntülenmesi sonucunda oluşmuş ses teli patolojilerinin tipik görüntüsü reflü tanısını koymaya yardımcı olur.
Reflü nasıl tedavi edilir?
- Mide asidini azaltan ilaçların kullanılması.
- Günlük alışkanlıkların ve beslenmenin düzenlenmesi. Yatarken vücudun üst kısmının ve başın yüksekte olması yaralıdır. Bunun için, yatağınızın belden yukarı kısmının şilte ile olan açısını yaklaşık 15 derece yükseltecek şekilde destekleyin. Yastık sayısını arttırmanın yararı olmayacaktır. Önemli olan belden yukarı kısmın yükseltilmiş olmasıdır. Son akşam yemeğinden en az dört saat sonra uyunması önemli bir korunma yoludur.
- Alkol ve sigara kullanmayın.
- Aspirin ve antiromatizmal ilaçları kullanmak reflüyü artıracaktır; olanaklıysa onları kullanmaktan kaçının.
- Kafein içeren bütün gıdalardan (kahve, çay,kafeinli-kolalı meşrubatlar, çikolata gibi) kaçının.
- Baharatlı ve acılı gıdalar almayın; karabiber, sarımsak, tarçın, soğan, süt, sütlü tatlılar, baklava, yoğurt, turunçgiller, alkol, sirke, katı yağ içeren gıdalar, kızartma türü gıdalardan kaçının. Bu tip gıdalar midede asit salgısını artırır veya içerdikleri asit nedeniyle yakınmalarınızda artışa yol açabilirler.
- Midenizde yanma yaptığını bildiğiniz gıdalardan kaçının.
- Öğünlerde çok fazla yemeyin; bunun yerine, az miktarda ve daha sık (ara öğünlerle) yemek yiyerek midenin gerginliğini ve asit salgısını azaltabilirsiniz.
- Yatmadan önceki 3-4 saat içerisinde yemek yemeyiniz ve atıştırmayınız. Özellikle akşam öğünlerinde hafif, sebze haşlama ve ızgara türü yemekleri tercih etmeye çalışın. Katkı maddeleri içeren gıdaları diyetinizden uzak tutun.
- Eğilerek iş yapmayın ve güç gerektiren işlerden kaçının.
- Karın bölgesini sıkan kıyafetler ve kemer kullanmayın.
- Fazla kilolarınızı verin.