Sinüsler burun boşluklarının yanında yer alırlar. Kafayı meydana getiren kemiklerin içindeki havalı boşluklardır.
Sinüslerin iç duvarları zarsı bir doku ile kaplıdır. Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.
Sinüzit, sinüslerin iltihaplanması ve şişmesine verilen isimdir.
Genelde enfeksiyon sinüzite yol açar. Sinüslerin normal çalışmasını sağlayan ostiumların ve hücrelerin tıkanıklığı nedeniyle meydana gelir. Bu durumda kronik sinüzüt adı verilen, sinüslerin içinde, uzun süreli, sık tekrarlayan bir havalanma ve boşalma (temizleme)sorunu olur. Kronik Sinüzitin hastalarda rastlanan en önemli bulguları, geceleri şiddeti artan burun tıkanıklığıdır. Kronik sinüzitteki temel sorun sinüs kanallarındaki tıkanıklığa bağlı olarak sinüslere yeterince havanın ulaşamamasıdır.
Balon sinoplastinin temel prensibi de dokulara zarar vermeden incecik kateterler yardımıyla sinüs kanalına ulaşıp tıkanmış olan bölgeyi genişletmek ve hastalığın düzelmesini sağlamaktır.
Balon sinoplasti tekniği tüm dünyada ve ülkemizde henüz çok az hekim tarafından uygulanabilmektedir. Elbette zaman içerisinde yaygınlaşacak ve sinüzit nedeniyle sıkıntı çeken hastalar bu konforlu tedavi yöntemine ulaşabileceklerdir. Balon sinoplasti tekniği, uygun hastalarda seçilerek kullanıldığında hem süre olarak hem de burun yapılarına ve sinüs kanalına hiç zarar vermeden cerrahinin oluşturabileceği riskleri ortadan kaldırarak sinüzit tedavisinde yeni bir dönemi başlatmaktadır.